செவ்வாய், செப்டம்பர் 20

BOTANY - OBJECTIVE Q & A


தாவரவியல் Q & A - போட்டித்தேர்வுகளுக்கு தயார் செய்யும் மாணவர்களுக்கு....



1. Coralloid roots of cycas have:
(a) Anabaena
(b) Asotobacter
(c) Mycorrhiza
(d) Rhizobium
Ans. (a)
2. Free floating organism in open sea and shore are collectively called
(a) Nekton
(b) Plankton
(c) Zooplankton
(d) Benthos
Ans. (a)
3. Plants producing spore, bearing seed without fruit and with well developed vascular structure are kept under:
(a) Pteridophyta
(b) Gymnosperm
(c) Angiosperm
(d) Bryophyte
Ans. (b)
4. Shell of diatom is made up of:
(a) CaCO3
(b) Silica
(c) Magnesium carbonate      
    (d) Calcium phosphate
Ans. (d)
5. Source of turpentine is:
(a) Funaria
(b) Pinus
(c) Mango
(d) Peepal
Ans. (b)
6. Embryo formation from egg without fertilization is called:
(a) Parthenocarpy
(b) Parthenogenesis
(c) Allogamy
(d) Apospory
Ans. (b)
7. Bordeaux mixture, a fungicide is consists of:
(a) MgSO4 + Ca (OH) 2
(b) Magnesium hydroxide
(c) CuSO4 + NaOH
(d) CuSO4 + Ca (OH) 2
Ans. (d)
8. Phytochrome in plants is sensitive to:
(a) red light
(b) Green light
(c) Yellow light
(d) Red and far red light     
    Ans. (d)
9. B-DNA in one turn (pitch) has:
(a) 10 base pairs
(b) 12 base pairs
(c) 8 base pairs
(d) 3 base pairs
Ans. (a)
10. Nickel is a component of enzyme:
(a) Urease
(b) Amylase
(c) Nitrogenase
(d) Nitrate reductase
Ans. (a)
11. Chromosome compliment with 2n —1 is called:
(a) Trisomy
(b) Nullisomy
(c) Monosomy
(d) Tetrasomy
Ans. (c)
12. Genetically dwarfness can be overcome by treatment with:
(a) Ethylene
(b) Auxin
(c) ABA
(d) Gibberellins
Ans. (d)
13. Normal phenotypic ratio of dihybrid is:
(a) 3:1
(b) 9:3:3:1
(c) 9:3:4
(d) 9:7
Ans. (b)
14. High lysine content is present in:
(a) Maize
(b) Rice
(c) Wheat
(d) Bajra
Ans. (a)
15. Different life forms among organisms in relation to environment were given by:
(a) Reiter
(b) Warming
(c) Raunchier
(d) Odum
Ans. (c)
16. Euploidy is explained by:
(a) One chromosome more than one haploid Set
(b) One chromosome less than the haploid set
(c) One chromosome more an diploid set
(d) Exact multiple of a basic set of chromosome
Ans. (d)
17. Pure line breed refers to:
(a) Heterozygosity and linkage
(b) Heterozygosity and independent assortment
(c) Heterozygosity only
(d) Homozygosity only
Ans. (b)
18. Vitamin-D is synthesized by skin, by the acion of sunlight on:
(a) Cholesterol
(b) 7-hydroxycholesterol
(c) Steroids
(d) Nucleic acids
Ans. (b)
19. DNA is associated with highly basic protein called:
(a) Histones
(b) Non-histones
(c) Albumins
(d) Non-albumin
Ans. (a)
20. In Lathyrus odoratus the cross between two white flowered plants gave a pink flowered progeny refers to:
(a) Complementary gene
(b) Co-dominance
(c) Incomplete dominance
(d) Segregation
Ans. (a)
21. Linolenic acid is unsaturated fatty acid and its content is highest in:
(a) Groundnut oil
(b) Coconut oil
(c) Cotton oil
(d) Sunflower oil
Ans. (d)
22. Ajmalicin is found in:
(a) Sarpgandha
(b) Opium
(c) Atropa
(d) Curcuma
Ans. (a)
23. The deficiency symptom of which of the following element is found first in mature leaves?
(a) Nitrogen
(c) Magnesium
(b) Calcium
(d) Iron
Ans. (a)
24. Photophosphorylation was discovered by:
(a) Arnon
(b) Hill
(c) Calvin
(d) Ruben and Kaman
Ans. (a)
25. Turgor pressure become equal to the wall pressure when
(a) Water leaves the cell
(b) Water enters the cell
(c) No exchange of water takes place
(d) Solute goes from cell into water
Ans. (c)
26. Green muffler is used against which type of pollution:
(a) Water
(b) Air
(c) Soil
(d) Noise
Ans. (d)
27. White rust of crucifer is the disease caused by:
(a) Alternaria
(b) Phytophthora
(c) Albugo
(d) Claviceps
Ans. (c)
28. Tetradynamous stamens are found in family:
(a) Solanaceae
(b) Cruciferae
(c) Liliaceae
(d) Malvaceae
Ans. (b)
29. Cultivation of trees, in dwarf form is known as:
(a) Bonsai
(b) Ikebana
(c) Dwarfiom
(d) Itiolation
Ans. (a)
30. Mycorrhiza exhibits the phenomenon of:
(a) Symbiosis
(b) Antagonism
(c) Parasitism
(d) Endethism
Ans. (a)
31. In fungi the reserve food invariably accumulated in the form of:
(a) Protein and steroid
(b) Sugar and oil
(c) Protein and starch
(d) Glycogen and oil drops
Ans. (d)
32. The part of cotton producing pure cellulose is:
(a) Root hair
(b) Leaf hair
(c) Seed hair
(d) Stem hair
Ans. (c)
33. Which of the following is considered to be the best chemical method of fixing atmospheric nitrogen?
(a) Fisher method
(b) Decan method
(c) Haber-Bosch method
(d) Paranas-Meyerhoff method
Ans. (c)
34. Desired improved varieties of economically useful crops are raised by:
(a) Migration
(b) Biofertilizer
(c) Hybridization
(d) Natural selection
Ans. (c)
35. Indian rose wood tree is a common name of:
(a) Acacia
(b) Shorea
(c) Dalbergia
(d) Eucalyptus
Ans. (c)
36. Emasculation is concerned with:
(a) Hybridization
(b) Clonal selection
(c) Mass selection
(d) Pure line selection
Ans. (a)
37. Which of the following insecticide is obtained from the roots of Derris elleptica?
(a) Cinerin
(b) Nicotine
(c) Rotenone
(d) Pyrethrum
Ans. (c)
38. Population density is the:
(a) Number of species per community
(b) Number of communities per ecosystem
(c) Number of individuals per species
(d) Number of individuals per species per unit area or volume
Ans. (d)
39. The transitional zone where two different communities meet, is called
(a) Ecad
(b) Ecotone
(c) Ecotype
(d) Ecophene
Ans. (b)
40. Mescaline, an alkaloid is found in:
(a) Laphphora williamsii
(b) Claviceps purpurea
(c) Psilocybe mexicana
(d) Piptademia peregrina
Ans. (a)
41. “AA” stands for
(a) Abnormal Action
(b) Anomalous Behaviour
(c) Alcoholics Anonymous
(d) Alcoholics Action
Ans. (c)
42. Vagina (hypopodium = leaf base) is pulvinus in:
(a) Grasses
(b) All legumes
(c) Some legumes
(d) Legumes and grasses
Ans. (c)
43. The florets in capitulum of sunflower are arranged in a manner:
(a) Centrifugal
(b) Centripetal
(c) Acropetal
(d) Basipetal
Ans. (b)
44. Which of the following statements is correct?
(a) Xylem is made of all living cells
(b) Xylem is made of living and non living cells
(c) Xylem is made of non-living cells
(d) Xylem does not contain cells
Ans. (b)
45. Which cells decay faster, if exposed freely to the air?
(a) Heart wood
(b) Sap wood
(c) Wood rich in fibres
(d) Softwood
Ans. (b)
46. Parthenogamy represents the:
(a) Union of two vegetative nuclei
(b) Union of two parent hyphae
(c) Union of two gametes of one sex
(d) Union of three gametes
Ans. (c)
47. To obtain naked protoplasts during somatic hybridization the enzymes needed are:
(a) Cellulase and protease
(b) Cellulase and amylase
(c) Cellulase and pectinase
(d) Cellulase and lipase
Ans. (c)
48. The entry of water into root hairs is due to the force:
(a) Atmospheric pressure
(b) Osmotic pressure
(c) Turgor pressure
(d) Suction pressure
Ans. (d)
49. Reduced availability of nitrogen during late growth causes:
(a) Increase in the carbohydrate content of fruits and storage organs
(b) Decrease in the carbohydrate content of fruits and storage organs
(c) Increase in the ethylene content of fruits and storage organs
(d) Decrease in the ethylene content of fruits and storage organs
Ans. (a)
50. Law of limiting factors is concerned with:
(a) Internal factors affecting transpiration
(b) External factors affecting photosynthesis
(c) External factors affecting growth
(d) Internal factors affecting respiration,         Ans. (b)

0 கருத்துகள்:

கருத்துரையிடுக

Next previous home