செவ்வாய், செப்டம்பர் 27

தாவரவியல் - GENERAL STUDIES - Q & A

கூடுதல் தாவரவியல் வினா விடைகள்.படித்துப் பயன் பெறுங்கள்.
1. Decomposers are:
(a) Autotroph
(b) Saprotroph
(c) Heterotroph
(d) Autoheterotroph
Ans. (c)

2. In a food chain, lion is a:
(a) Producer
(b) Primary consumer
(c) Secondary consumer
(d) Tertiary consumer
Ans. (d)

3. A 13 celled male gametophyte in Selaginella is:
(a) 12 cells of antheridium + 1 prothallial cell
(b) 9 cells of antheridium + 4 prothallial cell
(c) 6 cells of antheridium + 7 prothallial cell
(d) 10 cells of antheridium + 3 prothallial cell
Ans. (a)
4. Wheat grain is a:
(a) Fruit
(b) Seed
(c) Inflorescence
(d) Bulbil
Ans. (a)
5. The carrying capacity of a population is determined by its:
(a) death rate
(b) Limiting resources
(c) Reproductive status
(d) Birth rate
Ans. (b)
6. ‘Club fungi’ is included in:
(a) Phycomycetes
(b) Ascomycetes
(c) Basidiomycetes
(d) Deuteromycetes
Ans. (c)
7. Biotic factors of a food chain include:
(a) producer
(b) Consumers
(c) Decomposers
(d) All of these
Ans. (d)
8. Heterothallism is common in:
(a) Mucor
(b) Yeast
(c) Spirogyra
(d) Ulothrix
Ans. (a)
9. Organisms changed earth’s surface from reducing to oxidizing status are:
(a) Autotroph
(b) Heterotrophs
(c) Chemotrophs
(d) Heteroautotrophs
Ans. (d)
10. Nucleoli are rich in
(a) RNA
(b) DNA
(c) Protein and RNA
(d) Protein and DNA
Ans. (c)
11. Dictyosomes are also known as:
(a) Ribosomes
(b) Golgi bodies
(c) Lysosomes
(d) Mesosomes
Ans. (b)
12. The basic unit of classification of plants and animals is:
(a) Genus
(b) Species
(c) Order
(d) Family
Ans. (b)
13. Diatomaceous earth is formed due to remains of diatoms
(a) Protoplasm
(b) Cell wall
(c) Cell membrane
(d) Skeleton
Ans. (b)
14. The point, at which crossing over occurs called as
(a) Chiasmata
(b) Centromere
(c) Chromosome
(d) Gene loci
Ans. (a)
15. In the process of respiration the potential energy stored in organic compounds is released in the form of
(a) Kinetic energy
(b) Chemical energy
(c) Radiant energy
(d) Light energy
Ans. (b)
16. Pili in bacteria represent:
(a) Flagella
(b) Cilia
(c) Extra chromosomal genetic element
(d) Outgrowth of cell membrane of donor cell
Ans. (d)
17. Parasitic alga is:
(a) Ulothrix
(c) Oscillatoria
(b) Gelidium
(d) Cephaleuros
Ans. (d)
18. The organelle concerned with photorespiration is
(a) Ribosome
(b) Peroxisome
(c) Glyoxysome
(d) Lysosome
Ans. (b)
19. Increase in the concentration of pollutants in higher trophic level is- called
(a) Biodegradation
(b) Biomagnification
(c) Biodiversity
(d) Baptism
Ans. (b)
20. When a tall and red flowered individual is crossed with. a dwarf and white flowered individual, phenotype of the progeny will be:
(a) Homozygous tall and red
(b) Heterozygous tall and red
(c) Homozygous tall and white
(d) Homozygous dwarf and white
Ans. (b)
21. If the chromosome number of leaf cell is 42 the chromosome number of root cell, microspore mother cell and embryo respectively will be:
(a) 42, 42, 42
(b) 42, 21, 21
(c) 21, 21; 21
(d) 21, 21; 42
Ans. (a)
22. Saffron from Crocus is obtained from its:
(a) Flowers
(b) Style and stigma
(c) Stamens
(d) Petals
Ans. (b)
23. Growth of lateral bud is promoted by:
(a) Auxin
(b) Cytokinin
(c) Gibberellin
(d) abscisic acid
Ans. (b)
24. Pigment associated with photo morphogenesis is:
(a) Chlorophyll
(c) Phytochrome
(b) Anthocyanin
(d) Carotenoid
Ans. (c)
25. Flowering in short day plants is indicated by:
(a) Short night
(b) Short day and uninterrupted long night
(c) Long days and interrupted night
(d) Long night
Ans. (d)
26. Edible part of coconut is:
(a) Seed
(b) Endosperm
(c) Mesocarp
(d) Whole
Ans. (b)
27. Fibrous root system is better adopted than tap root system for
(a) Transport of organic matter
(b) Absorption of water and minerals
(c) Storage of food
(d) Anchorage of plant to soil
Ans. (d)
28. Uniform erosion caused by running water is called: -
(a) Gully erosion
(b) Sheet erosion
(c) Till erosion
(d) Wind erosion
Ans. (b)
29. Which of the following control flowering in long day plants and sex expression in certain species?
(a) Auxin
(b) Cytokinin
(c) Gibberellin
(d) Ethylene
Ans. (c)
30. Virus multiplies in:
(a) Culture medium
(b) Soil
(c) Dead tissue
(d) Living tissue
Ans. (d)
31 Colchicines prevents mitosis of the cells at:
(a) Prophase
(b) Metaphase
(c) Anaphase
(d) Telophase
Ans. (b)
32. Phragmoplast is the precursor of:
(a) Chloroplast
(b) Chromoplast
(c) Cell plate
(d) Leucoplast
Ans. (c)
33. The function of rough endoplasmic reticulum (RER) is the synthesis of:
(a) Protein
(b) Steroid
(c) Fat
(d) Lipid
Ans. (a)
34. The organelle responsible for mechanical support, protein synthesis and enzyme transport is:
(a) Mitochondria
(b) Nuclear membrane
(c) Endoplasmic reticulum
(d) Golgi apparatus
Ans. (c)
35. Organism that does not evolve 02 during photosynthesis is:
(a) Funaria
(b) Anabaena
(c) Rhodospirillum
(d) Pisum
Ans. (c)
36. Pyramid of energy is always:
(a) Inverted
(b) Upright
(c) Horizontal
(d) Spindle shapes
Ans. (b)
37. A bisexual flower which always remains close
(a) Chasmogamous
(b) Dichogamous
(c) Geitonogamous
(d) Cleistogamous
Ans. (d)
38. Pollinia are present in family:
(a) Fabaceae
(b) Asclepiadaceae
(c) Malvaceae
(d) Asteraceae
Ans. (b)
39. The stage of meiosis where centromere separate:
(a) Metaphase-I
(b) Metaphase-II
(c) Anaphase-I
(d) Anaphase-II
Ans. (d)
40. A fruit, in which part other than that of a useful fruit, is edible is :
(a) Samara
(b) Syconus
(c) Drupe
(d) Berry
Ans. (b)
41. A total root parasite is:
(a) Santalum
(b) Viscum
(c) Cuscuta
(d) Orobanche
Ans. (d)
42. Green-house effect refers to:
(a) Global warming caused by increase in CO2 amount
(b) Increased chlorofluorocarbons
(c) Ozone hole
(d) Growing plants in green houses
Ans. (a)
43. Tylosis is seen in:
(a) Collenchymas
(b) Ray parenchyma only
(c) Xylem vessels
(d) Phloem cells
Ans. (b)
44. In water chestnut (singhara) the thorns are modification of:
(a) Corolla
(b) Calyx
(c) Leaf
(d) Seed
Ans. (c)
45. Which of following plant is not green?
(a) Rose
(b) Cuscuta
(c) Orobanche
(d) all of these
Ans. (b)
46. Halophytes grow in physiologically dry soil due to the presence of:
(a) Salt in air
(b) Salty water
(c) Excess humidity
(d) Dry soil
Ans. (b)
47. Pigments of PS-I are present in:
(a) Stromal thylakoid and non-apperessed part of granal thylakoid
(b) Stroma matrix
(c) Apperessed part of granal thylakoid
(d) Only stroma lamellae
Ans. (a)
48. Secondary growth makes distinct annual rings in plants growing in:
(a) Tropical region
(b) Temperate region
(c) Arctict region
(d) Tundra region
Ans. (b)
49. Female gametophyte of angiosperm mostly is:
(a) 7 celled
(b) 8 celled
(c) 9 celled
(d) One celled
Ans. (a)
50. Stem cuttings are commonly used for propagation of:
(a) banana
(b) Cotton
(c) Pea
(d) Rose
Ans. (d)

0 கருத்துகள்:

கருத்துரையிடுக

Next previous home